A ballagási ünnepségen a LISKA JÓZSEF ALAPÍTVÁNY által díjazott végzős tanulóink.
2022
Június
01

 

 
 
 
A hit
2022
Május
18

A hit

„A hit pedig a remény lett dolgoknak valósága és a nem látott dolgokról való meggyőződés.”

Zsidóknak írt levél 11,1

Mi is a hit?

„A hit a remélt dolgok biztosítéka a nem látható dolgok bizonyítéka.” (Zsidóknak írt levél 11,1.) Ezt írja a Biblia a hitről. A való életben az embernek nehéz hinni.

               A mai világban, ha egy ember azt mondja, hogy hisz Istenben bolondnak nézik, mint a bohócot, aki azt mondja tűz van. Az emberek nem hisznek neki, mert azt gondolják az csak a műsor része. Hiába mondja a bohóc, hogy akár az emberek házaiba is kerülhet, ha nem hisznek neki. Az emberek csak tapsolnak a síró bohóc látványán. Szegény bohóc csak sír és sír, hogy nem hisznek neki. Nem hisznek benne. Amikor az emberek házai leégnek, akkor jönnek rá, hogy hinni kellett volna a bohócnak.

               Sok emberrel találkozom, aki nem hisz Istenben vagy „én hiszek” és egyáltalán nem hisz és csak társutas. A legtöbb ember irigységgel hallja, hogy a középkorban mindenki hívő volt, de azt nem veszik figyelembe, hogy ebbe születtek bele az emberek. Igazából nem élték át az igazi hitet.

Számomra a hit

               11 éves koromig nem hallottam Isten nevét. Nem tudtam ki ő vagy mi is Ő. Amikor ötödikes koromban hittanra kellett járnom nagyon ellenkeztem a keresztény tanítás ellen. Mégis éreztem, hogy vonz. Féltem, hogy az új ismeretlen „dolog” miféle rossz lehet. Próbáltam a tudományos magyarázatokban menekülni, de mind hiába volt.

               Esténként imádkoztam, hogy adjon Isten egy jelet, hogy van és velem van. Kértem, hogy mutasson egy olyan jelet, amitől hiszem, hogy ő tényleg van. Másnap vártam a jelet. Nem kaptam. Este újra imádkoztam. Elszántabb voltam. Másnap szintén nem kaptam semmit. Két hónapig minden este imádkoztam aztán már reggel is. Nem volt olyan nap, hogy ne imádkoztam volna minimum kétszer. Akkor jöttem rá, hogy megadta a jelet. Az imáim voltak azok. Bármiért is imádkoztam kitartóan és teljes meggyőződéssel, hogy meg fogom kapni. Teljesült.

               Fiatalon ez az egész ijesztő volt elsőre nekem, hiszen nem tudtam ki is Isten. Elvégre nem látom, nem foghatom meg, nem hallom. Az emberek csak a szemükkel hisznek, de Istenben nem szemmel kell hinni, hanem szívvel.

               Isten olyan fényes életet nyújt számomra, amely megvéd az éj sötétségeitől. Ha vele élet nem kell sohase félnem, mert megvéd és vigyáz rám. Ha beteg voltam tudtam, hogy ő ott van mellettem és soha nem hagy el. Betegen is imádkoztam Máriához, hogy segítsen át ezen a betegségen. Másnap jobban voltam, a lázam elmúlt és bírtam enni.

               A betegségem után kezdtem biztos lenni, hogy a kereszténység igaz. Isten, Mária, Jézus…. igaz. Tudtam, hogy meghallgatták imáimat és meggyógyítottak.

               Sosem szerettem mások előtt imádkozni. Úgy gondoltam és gondolom most is, hogy nem azzal kell, sőt nem szabad a hittel hencegni. Meg kell élni és érezni azt a nyugalmat, amit az ima ad. Minden nap olvasok egy részletet a Bibliámból és elgondolkozok a nap eseményein, hogy mit tett volna Jézus.

               Amikor egy nehezebb napom van, hajlamos vagyok úgy érezni, hogy egyedül vagyok. A szobámban ülve csak meredve magam elé gondolkodom. Minden alkalommal rájövök, hogy sosem vagyok egyedül. Jézus mindig velem van. A nehezebb pillanatokat azért kapom, hogy átvészeljem és erősebb legyek. Ilyenkor csak azt kérem, hogy adjon erőt a holnaphoz.

A hit értelme

               Úgy gondolom, hogy a hitet nem lehet tanítani. A hit szerintem egy lelki támogatás, amely a legviharosabb vizeken is ott van az emberben, hogy a vihar csendesül.

               A hit erősíti a lelket. Az ember lelke időnként megrendül a hit, a remény és a szeretet ott van neki. Sosem hittem ötödik osztály előtt akármiben. A hit ismeretlen fogalom volt részemről mindig is vágytam akkoriban egy támaszra, egy biztos pontra az életemben. Amikor hittan órákon halottam a hitről egyre jobban éreztem azt, hogy értelmetlen az életem.

               A hit erőt ad arra, hogy ne adjuk fel. Buzdít arra, hogy küzdjünk az életünkben. Talán ez a legfontosabb az életünkben. Ne dobjuk el az életünket, hanem imádkozzunk és higgyünk abban, hogy ez csak egy állapot, ami el fog múlni.

               „Jézus megjárta a halált azért, hogy bennünket is átvezessen a halálon, abba a dicsőséges világba, amely azon is túl fekszik.” Alister McGrath

Kui Lili Leona, 11.e

 

 
 
 
Dr. Novák István kitüntetése
2022
Május
01

2022-ben is van „Bonis Bona” díjas kitüntetettje Jászberénynek

Dr. Novák István a Jászberényi Barátok Temploma plébánosa, székesegyházi kanonok, a Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttan-nyelvű Általános Iskola és Középiskola egykori főigazgatója, az Egri Katolikus Egyetem rektorhelyettese 2022. április 25-én Budapesten „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” elnevezésű díj, „Kiváló tehetséggondozó” elismerésben részesült. A díjat Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára és Rácz Zsófia, a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára adott át.

Dr. Novák István papi pályafutása során a plébániákkal kapcsolatba kerülő fiatalokkal való törődést szívügyének tekintette, egyengette pályájukat, a tehetségeseket eljuttatott a felsőoktatásba. Közülük sokan diplomás emberként komoly beosztást értek el.

Jászberényben érseki megbízás alapján 14 évi tevékenysége alatt az Egri Főegyházmegye legnagyobb oktatási komplexumát hozta létre és főigazgatóként eredményesen működtette. Az egyház által visszakapott általános iskolában gimnáziumi oktatást indított, majd az Egri Egyházmegye által átvett Liska Szakképző iskolában folyó szakmai oktatás színvonalát és tanulólétszámát növelte. Legutoljára egy új építésű óvodát vett át működtetésre, mely a szülői igényeket a mai napig nem tudja kielégíteni.

Iskolairányítási elvét az általa választott mottó jellemzi: Hit, Tudás, Fegyelem, vagyis a tudás kiteljesedése csak fegyelmezett munkával, szorgalommal és hittel valósítható meg.

Munkája során módszeresen ügyelt arra, hogy a diákokat és a tanárokat képességeik, emberi értékeik alapján kell megítélni, feladatokkal ellátni és teljesítményt megkövetelni.

Fontosnak tartotta minden területen a tehetséges tanulók támogatását, elismerte a tanárok versenyekre, valamint különböző rendezvényeken szereplésre való felkészítő munkájukat.

Gondosan ügyelt arra, hogy tovább erősítette a Liskás tanulók hagyományosan jó szereplését az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken, ahol az iskola hírnevének öregbítése mellett a versenyzők számára komoly tét, jutalom a jeles szakmai vizsgaeredmény és szakirányú felsőoktatási felvételi.

Nagy gondot fordított a hagyományos közoktatási tanulmányi versenyek mellett az egyházi szervezésű vallástörténeti vetélkedőkre, versenyekre. A tanulók ösztönzésére és elismerésére újabb díjakat is alapított.

Módszere, stratégiája sosem az elmarasztalás, hanem az elismerés, a dicséret, a bátorítás, az ösztönzés. Minden munkát, teljesítményt figyelemmel kísért, jó tanácsokkal, elismerő szavakkal illette a diákokat, tanárokat.

Mindenkit bátorított új területeken a megmérettetésre, az új kihívások teljesítésére.

Dr. Novák István méltán kapta a kitüntetést, hiszen odaadó és lelkes szakember, pedagógus, aki munkájával, szolgálatával és hiteles példájával járul hozzá a fiatalok tehetségének kibontakoztatásához és szellemi-lelki gyarapodásához.

 
 
 
III. helyezés az OSZTV döntőben
2022
Május
01

Iskolánk 5/13.c osztályos tanulója, Alvári Kristóf Ottó a 3. helyen végzett az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek döntőjében, erősáramú elektrotechnikus szakmában.

Szívből gratulálunk neki és felkészítőjének, Ocskó Sós Antalnak.

 

 

 
 
 
Újabb diákolimpiai siker
2022
Április
25

A Lábtoll-labda Diákolimpia országos döntőjét 2022. április 04-én Kisteleken rendezték meg.

Iskolánk csapata (Sánta Bulcsú, Bene Richárd, Sáfrán Bence, Mezei Gábor valamennyien 11.g osztályos tanulók) 5. helyezést, egyéniben Mezei Gábor 7., Bene Richárd 8. helyezést ért el a VI. korcsoportban.

Felkészítő tanár: Muhari Miklós

Gratulálunk!

 

 
 
 
Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének országos döntője
2022
Április
21

Vágány Zoltán 12.a osztályos tanulónk 5. helyen végzett az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyének országos döntőjében Automatika és elekronika tantárgyból. A felsőoktatási felvételi eljárás során 100 többletpontra jogosult.

A versenyen ebben a kategóriában az ország összes villamosipari képzést folytató technikumából indulhattak versenyzők. Zoli összeségében 26 iskola 199 diákját megelőzve lett ötödik!

Felkészítő tanár: Csikó Roland.

Gratulálunk mindkettőjüknek!!

 
<<    <  1  2  3  4  5  >    >>

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

WACLAW Logo Megvasult Logo

Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium
OM az.: 910003 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Igazgató: Halász Péter | Telefon: (57) 412-818
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: iskola[kukac]sztj-tech.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2022 | Az oldal készítőiért kattints ide!

Human szolgaltatasok fejlesztese
Human szolgaltatasok fejlesztese