Lelkigyakorlat a Mátra szívében

Lelkigyakorlat a Mátra szívében

 

2020 őszén Magyarország Kormánya „Egyházi közösségi célú programok támogatása” címmel pályázatot írt ki, melyen iskolánk 400 000 Ft támogatást nyert el.

Ezen pályázati pénzből 24 fő kilenc-tizedikes tanulónk és 2 hitoktató pedagógus számára háromnapos diák lelkigyakorlatot szerveztünk 2021. október 7-8-9-ére Mátraszentimre-Bagolyirtáson a Stella Katolikus Egyházi Üdülőbe, ahová elkísérte a csapatot Muhari Ferenc, iskolánk és a Jézus Neve Plébánia állandó diakónusa is.

A programba azokat a diákokat vontuk be elsőként, akik a tanév végén bérmálkozni fognak. Ők azok a diákok, akik részben vallási elköteleződöttségük okán választották iskolánkat, s számunkra fontos ennek megőrzése. Hozzájuk csatlakozhattak még a 9-10. osztályokból a program iránt érdeklődő diákok, osztályonként 1-2 fő, őket gondos mérlegelés után választották ki a hitoktatók.

Azt szeretnénk, ha létrejönne az iskolában egy olyan közösség ezekből a diákokból, akik egymásnak támaszai lennének a keresztény katolikus értékek megőrzésében. Reméljük, hogy ők lesznek azok, akik barátaik, társaik körében is képviselik ezeket az értékeket. Ennek első lépéseként szerettük volna, hogy a program során megélt élményeket, tapasztalatokat haza vigyék és megosszák családjaikban, otthon maradt barátaik, osztálytársaik körében.

A lelkigyakorlat első napján (2021.10.07.) Jászberényt elhagyva a csapat számára Mátraverebély - Szentkút volt a cél és az ÚT.

 

A kegyhely megismerése  és az ott átélt szentmise  kellő ráhangolódást adott az elkövetkező időre.

A szállásra érkezve, miután belaktuk a házat és elfogyasztottuk a vacsorát, játékos vetélkedőn  vettünk részt. Hálaadó imádság zárta az első nap programját.

A középső napra (2021.10.08.) vendég előadókat is hívtunk hisz annak mindig megvan a varázsa, ha nem azokkal kell együtt tevékenykednünk, akikkel ezt a hétköznapokban, a tanítási órákon folyamatosan tesszük. Az elmúlt évek lelki napjainak tapasztalatai alapján hitoktatóink olyan előadókat választottak, akik zenével, játékkal, humorral átszőtt foglalkozásokat tartottak a diákoknak egy őket életkoruknál fogva nagyon közelről érintő témában: "Párkapcsolatra, házasságra történő felkészülés". Mivel fiúk és lányok egyaránt részt vettek a 3 napos lelkigyakorlaton, így a témát mindkét fél nézőpontjából meg lehetett közelíteni, lehetett a véleményeket ütköztetni. Lelkigyakorlatunk másik fontos gondolati köre pedig az volt: Isten hogyan van jelen az én életemben? Ezt jártuk körbe, erről elmélkedtünk közösen. Jézus a jó pásztor, aki terelget bennünket. Jézus a kapu, akin keresztül belépünk Isten szívébe. Ő az élet kenyere, az élet forrása. Azért jön, hogy életünk legyen, és ez bőségben legyen. Minden problémánkra a megoldás nem más, mint maga JÉZUS.

A vacsorát követően igeliturgián vettünk részt a szálláshely kápolnájában , majd a szobákban folytatódott a nap élményeinek feldolgozása csendes beszélgetések formájában.

Az utolsó napot (2021.10.09.) a lelkigyakorlat helyszínéül szolgáló település, Mátraszentimre megismerésére fordították a résztvevők. Egy erdei ösvényen át elgyalogoltak  a Felső-Mátra talán legismertebb búcsújáróhelyére is, a Fallóskúton található Mária-kápolnába, melynek különlegesen szépek a tűzzománc stációi.

A közös ebéd után hálaadó imával fejeztük be a három napos együttlétet és buszra szállva utaztunk haza Jászberénybe.

Mátraszentimre-Bagolyirtás - a lelkigyakorlatra kiválasztott hely - nyugalma segítette az elmélyült, tartalmas beszélgetések megvalósítását, az azonos gondolkodású fiatalok közösséggé formálódását, a csodás mátrai táj, a szabad tér pedig megteremtette a közös kirándulás, a szabadtéri játék lehetőségét, élményét. Ez a hely kiválóan alkalmas a teremtett és épített világ iránti tisztelet és a megőrzése iránti igény erősítésére.

 

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

WACLAW Logo Megvasult Logo

Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium
OM az.: 910003 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Igazgató: Halász Péter | Telefon: (57) 412-818
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: iskola[kukac]sztj-tech.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2024 |

Human szolgaltatasok fejlesztese
Human szolgaltatasok fejlesztese