Hitélet

Miért fontos gyermekeinknek a hit és erkölcs tanulása?

Szellemi anarchiában élünk, és hiába keressük önmagunkat, előbb mindennek vagy legalább a legalapvetőbb dolgoknak vissza kell adni eredeti értelmét, és a bennük rejlő eredeti tartalmat.

Ma a felismerhetetlenségig megváltozott az értékítélete az egymást követő generációknak. Ez nem csupán stílusváltás, hanem formabontás, ami azt eredményezi, hogy ami száz évvel ezelőtt erénynek számított, azt ma nevetségesnek, sőt bűnnek nevezi a társadalom. Olyan világban élünk, ahol a fehér vagy nem fehér, de legalábbis szürke.

Kulcskérdés: Van-e, lehet-e fix pontot keresni, és találni a ma világában? Mi az erény, és mi a bűn? Ki mondja meg mi a jó, és mi a rossz? Nagyon fontos milyen a világnézetünk, és milyet alakítunk ki gyermekeinkben.

A világnézet az az átfogó szemléletforma, melyet az ember a lét és az élet legfőbb kérdéseiről, az élet eredetéről, és céljáról, az Istenről, a világról, emberről magáról kialakít. Olyan egyetemes érdeklődésű szemlélet kialakításáról van szó, amelyben helyet kap az élet egésze: teremtő-teremtmény, evilág-túlvilág, test-anyag, lélek-szellem. Az erkölcs legmélyebb formája a világnézet. Minél jobban haladunk a század közepe felé, a materialista életszemlélet évtizedeibe, annál feltűnőbb az, hogy elmarad az élet forrásával és céljával való felfogás említése.

Mivel az ember nem csak test, hanem lélek is, ezért mindkettő felé nyitott. A katolikus világnézet azért elfogadható, mert követhető, és megvalósítható, tág kaput nyit emberi mivoltom, minden igényem és létem perspektívája előtt. Lehetőséget nyújt kérdések felvetéséhez, feltár és mindenről elmondja mit érdemes beépítenem önmagam világnézetébe. Minden ember azzal az alapvető igénnyel születik, hogy szeressék, és ő is szerethessen. Hatalmas erőfeszítéseket teszünk, hogy így legyen. Ezért sok mindent kipróbálunk, hogy lelkünknek ezt az örök vágyát kielégítsük. Ma óriási a kínálat pl.: jóga, agykontroll, reiki, jóslás, és a mágiának különböző formái. Azután rájön az ember, hogy egyik sem hozza meg a várva várt boldogságot. Egyik sem tölti be azt az ürességet, amit érez. Miért? Mert Isten úgy teremtette meg az embert, hogy van a szívünkben egy hely, melyet rajta kívül semmi más nem tud betölteni. Csak az Ő jelenléte szünteti meg az emberben lévő űrt. A teremtő Isten az ő végtelen szeretetét kifejezte az ember számára, Jézus Krisztusnak az Ő Fiának kereszthalálában és feltámadásában. Érted halt meg! Ennyire szeret az Isten. Mi szabad akaratunk révén ezt a szeretetet elfogadhatjuk, és el is utasíthatjuk. Nincs a világon olyan vallás, melynek ilyen szerető Istene van. Azt mondja a Biblia: "A hit kegyelem, és hallásból ered." Ezért fontos megadnunk a lehetőséget gyermekeinknek arra, hogy halljanak Istenről, az Ő szeretetéről. Ha igent mondunk Istennek, akkor ő kezébe veszi a mi életünket, és betölti minden szükségünket. Értelmes célokat ad, hogy az életünk reményteljes legyen. Nem kell mindenféle szellemi irányzatok között tévelyegnünk. Van megoldás! Jézus Krisztus!

Lukácsiné Tábori Eleonóra

 

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

WACLAW Logo Megvasult Logo

Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium
OM az.: 910003 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Igazgató: Halász Péter | Telefon: (57) 412-818
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: iskola[kukac]sztj-tech.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2024 |

Human szolgaltatasok fejlesztese
Human szolgaltatasok fejlesztese