Szerzetesi nap
2015
Szeptember
10

Általános képek: 11894426_1026115850743742_7896447434836256626_o.jpg

Szeptember 6-án, vasárnap dr. Novák István főigazgató atya meghívására a jászberényi Jézus Neve Plébánia és a Jászberényi Katolikus Iskola vendégei voltak verbita, jezsuita szerzetesek és domonkos nővérek. A szerzetesség évének alkalmából rendezett eseményen a plébánia hívő közössége, az iskolák diákjai és pedagógusai is részt vettek.

Az ünnepi szentmise  prédikációjában Forrai Tamás SJ, a jezsuita rend magyar tartományfőnöke az „Effata! – Nyílj meg!” evangéliumi történet köré építette gondolatait. A süketnéma meggyógyításakor Jézusnak ez a sóhaja az egész teremtett világban felhangzó vajúdásoknak ad értelmet és reménységet, mert ebben a sóhajban magát a Teremtőt tudhatjuk magunk mellett, aki megfeszített erővel tár ki minden bezárt ajtót, tör össze minden bilincset és nyitja meg számunkra az egek kapuit. Isten csak így tud nekünk segíteni, ha engedjük neki megnyitni zártságunkat, csak így tud kommunikálni velünk, ha engedjük feloldani a némaságban megmerevedett nyelvünket. Ahhoz, hogy az ég kitáruljon és akadálytalanul árassza alá ajándékait, erőre és a mi kezdeményezőkészségünkre is szükség van.

A szentmise végén az indonéz származású verbita, Magung Fransis atya szólt szerzetesi hivatásának megtalálásáról. Jelenleg Budapesten a rend tartományfőnök-helyettese, egy Indonéziában 46 éve dolgozó magyar atyától kapta meg a keresztség szentségét. Amikor belépett a missziós verbita rendbe, elhatározta, hogy az újraevangelizálásra szoruló Magyarországon szeretne működni. Miután megkapta kinevezését, megtanult magyarul. A Jáva szigetén született szerzetes, bár már egy évtizede itt él, még mindig erős akcentussal beszél. Mosolyogva mesélte, hogy amikor Magyarországot megjelölte választott munkahelyéül, még nem gondolta, hogy ilyen küzdelmeket kell folytatnia édes anyanyelvünkkel és a téli hideggel.

A nap további részében a Liska József Tagintézményben domonkos nővérek tartottak előadást az összevont intézmény pedagógusainak. A budakeszi házból érkezett Lúcia és Dominika nővérek beszéltek szerzetesi hivatásuk kialakulásának történetéről, a szerzetesség egyháztörténelmi vonatkozásairól, a domonkos rend fejlődéséről, jelenlegi helyzetükről és feladataikról, napirendjükről és imaéletükről. Lúcia nővér kifejtette, hogy nagy öröm volt számukra, mikor a szintén szerzetes Ferenc pápa meghirdette a szerzetesség évét. A magyar mozgalom szlogenje a „Rendben vagyok: földön járok, égre nézek lett”. Egyrészt ez felhívja a figyelmet a múltért való hálaadás szükségességére, mindig vissza-visszatérít az evangéliumi élet radikalitásához, és táplálja a jövőbe vetett reményt. „A szerzetes az egy fura szerzet – Istenbe szeret bele, minden mást elenged Istenért. A rend, a közösség megtart bennünket. Isten nagylelkű, mindent adó, feltétlen szeretetét szeretnénk továbbadni mindenkinek” – fejezték be tanúságtételüket a nővérek, akik szellemes szerzetes kvízzel is készültek a tanároknak.

Mindeközben Forrai Tamás SJ a két iskolából összegyűlt fiatalokkal foglalkozott. „Milyen ez a világ?” – tette fel a kérdést az atya, és erre a diákok válasza az „elidegenedett, manipulatív, érdek által vezérelt” volt. Az előadáson az európai helyzet, a menekültkérdés és a határmenti kerítésemelés szempontjairól beszélgetett a szerzetes a fiatalokkal.

Ezt követően a megjelentek vásárolhattak a szerzetesek által hozott kiadványokból, termékekből. A szerzetesi nap a Liska Tagintézményben közösen elfogyasztott ebéddel zárult.

Taczman Mária

 
 
 
Tájékoztató a gyermekek iskolai étkeztetésével kapcsolatban
2015
Szeptember
08

Tájékoztató a gyermekek iskolai étkeztetésével, annak számlázásával, befizetésével kapcsolatban

pdf

Itt tekinthető meg!

 
 
 
Veni Creator Spiritus
2015
Szeptember
02

Veni CreatorSzeptember 1-jén ünnepélyes tanévnyitóval vette kezdetét a 2015/16-os tanév iskolánkban. Reggel a sportpályán Szabó Lászlóigazgató úr köszöntötte diákjainkat, külön kiemelve az intézménybe most érkező 9. osztályosokat. A Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltségtől Fózer Tibor tűzoltó ezredes érkezett hozzánk, aki átadta az igazolásokat azon tanulóknak, akik a katasztrófavédelemnél teljesítették az 50 órás közösségi szolgálatot.

Az ezt követő tanévnyitó szentmisére a Főtemplomban került sor. Dr. Novák István főigazgató atya szentbeszédében a tett szóval fémjelezte az új tanévet: a teljesség – erő – tökéletességre törekvés mind olyan értékek, amelyeket az atya követendő útvonalként jelölt ki az új évre. Énekkarunk Szentlélek-hívó műsora után az igazgató atya beszámolt a tanári karban történt változásokról, a 820 fősre duzzadt tanulói létszámról és az iskolavezetés mobiltelefon-használattal kapcsolatos új szabályzatáról.

Taczman Mária

 
<<    <  40  41  42

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

WACLAW Logo Megvasult Logo

Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium
OM az.: 910003 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Igazgató: Halász Péter | Telefon: (57) 412-818
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: iskola[kukac]sztj-tech.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2022 | Az oldal készítőiért kattints ide!

Human szolgaltatasok fejlesztese
Human szolgaltatasok fejlesztese