A Felczak Alapítvány pályázatával Lengyelországban
2022
Október
28

A Felczak Alapítvány pályázatával Lengyelországban

 

2022. október 18-án lelkes és izgatott kis csapat gyülekezett a Szent József Technikum előtt. A Waclaw Felczak Alapítvány pályázatának köszönhetően (https://wfa.hu/) 20 diák a 10.g és 11.b osztályokból, és 2 kísérőtanár (Karácsonyé Lázár Eszter és Kármán Ágota) vágott neki egy  4 napos lengyelországi kirándulásnak. 

Utunk első állomása Nedec vára volt, mely nem csak festői környezete miatt érdemelte ki a figyelmünket, de amiatt is, mert a vár a régi Magyarország része volt. A magyar nemesi címerek ma is a vár egyik termének falát díszítik. 

Innen Krakkóba, a 3 csillagos szállodába vezetett utunk. Elhelyezkedtünk, megvacsoráztunk, és pihenni tértünk egy hosszú nap után, és egy eseménydús nap előtt.

Szerdán ugyanis krakkói városnézéssel kezdtük a reggelt. Idegenvezetőnk Pjotr volt, aki remekül beszélt magyarul, és nagyon jól ismerte a város történelmét, sok érdekességet osztott meg velünk. Meglátogattunk a Wawel sárkányszobrát, a székesegyházat (hosszasan simogattuk a Zsigmond-harang nyelvét – házasságot és sikert remélve), a reneszánsz palotát. Innen a főtérre mentünk, megnéztük a Mária-templomot, a Posztócsarnokot, és meghallgattuk a trombitajátékot. 

Délután a 20. század történelmének egyik legsötétebb darabjával ismerkedtünk meg: Auschwitz-ba látogattunk. A több mint 3,5 órás tárlatvezetés, a magyar holokauszt kiállítás erősen megviselte még az erősnek mutatkozó fiúkat is. Krakkó felé csendben telt az út. Nem szólt a zene a busz hátuljából sem, mindenki próbálta feldolgozni a látottakat. 

Másnap Gilowicébe látogattunk, ahol egy lengyel gimnázium diákjaival találkoztunk. Ezzel az iskolával 2018-ban kerültünk kapcsolatba egy Erasmus+ program keretében, és bár az a pályázat már lezárult, a jó barátság megmaradt. A lengyel diákok körbe vezettek bennünket az iskolájukban, majd csoportokba rendeződve ismerték meg a tanulók egymás szabadidős tevékenységeit, jövőbeli terveit, félelmeit. 

Utunk innen Wadowicébe, II. János Pál pápa szülővárosába vezetett. Nemcsak a pápa szülőházát néztük meg, melyben interaktív múzeum kapott helyet, de a pápáról elnevezett krémest is  megkóstoltuk, és ellátogattunk a Kalwaria Zebrzydowska nevű zarándokhelyre is. 

A napi program nem ért véget a vacsorával. Este belekóstoltunk Krakkó éjszakai életébe, egy rövid órára meglátogattuk a város Zsidó negyedét. 

Péntek reggel fájó szívvel indultunk haza. Egy rövid pihenőre még megálltunk Zakopanéban, hogy Waclav Felczak sírja előtt lerójuk kegyeletünket. 

Sok-sok szép emlékkel, baráttal, és azzal a tudattal tértünk haza, hogy egyszer még visszatérünk Lengyelországba.

Köszönjük a Waclaw Felczak Alapítványnak, hogy lehetővé tette ezt az utat, a Rozetta Toursnak és Farkas Róbertnek, hogy remek programot állítottak nekünk össze, valamint az Avanda Busz Kft.-nek és Molnár Sándor buszvezetőnek, hogy a kényelmes és gyors utazást biztosították!

 

Karácsonyné Lázás Eszter és Kármán Ágota

kísérőtanárok 


 

 

 
 
 
Gólyatábor 2022.
2022
Szeptember
12

Gólyatábor 2022.

A Szent József Technikum első gólyatáborát rendeztük meg 2022. augusztus 25-26-án. A programnak van liskás hagyománya, de ezen a néven (Szent József Technikum) először szerveztünk ilyen eseményt.

A rendezvényt komoly előkészület előzte meg a Diákönkormányzat részéről, hiszen a közel 130 „gólyát”, 9 felsőbbéves segítőt, 7 felügyelő tanárt el kellett szállásolni az iskola kollégiumában. Pótágyakat vittünk a szobákba, és még egy tantermet is be kellett rendezni, hogy mindenkinek legyen helye. Arról is gondoskodni kellett, hogy lehetőleg senki ne unatkozzon. Azt gondoljuk, ez sikerült. 

A leendő 9.-es diákok a 2 nap során különböző programokon vettek részt: 

- csapatokba osztva sorversenyeket teljesítettek, 

- zenei vetélkedőn mérték össze tudásukat (köszönet Bencsik Ferenc igazgatóhelyettesnek a színvonalas programért), 

- kincset kerestek éjszaka az udvaron, 

- diszkóban tombolhatták ki magukat (köszönjük Szabó Rolandnak, Ulbrecht Evelinnek és Sokvári Dánielnek a remek hangulatot), 

- meglátogatták a Barátok Templomát, ahol Taczman András és felesége, Marika néni ismertették meg őket a templom történetével, 

- begyűjtős játékban vettek részt (ezúton köszönjük Jászberény lakosainak, és a központban lévő boltok dolgozóinak, hogy segítették munkánkat),

- és természetesen volt lehetőségük focizni is.

A napi energiát az iskola konyhájában elkészített finom reggeli, ebéd és vacsora biztosította. 

A tábor végére mindenki kellőképpen elfáradt, és a rengeteg élmény a következő napokban elegendő beszédtémát adott a családok számára. 

A Diákönkormányzat nevében köszönjük mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy a program sikeresen megvalósuljon: az iskola vezetőségének, a kollégiumi nevelőknek, a konyhai dolgozóknak, a felsőbbéves diákoknak, a stúdiósoknak, a résztvevő tanároknak, portásoknak, titkárnőknek!

Jövőre folytatjuk! ☺ 

 

Lakatos Norbert 11.b, a DÖK elnöke

Kármán Ágota, DÖK-öt segítő oktató 

 

 
 
 
Főegyházmegyei tanévnyitó Sárospatakon
2022
Augusztus
31

Főegyházmegyei tanévnyitó Sárospatakon

A közel 50 oktatási intézmény fenntartását megvalósító Egri Főegyházmegye azt a rendszert alakította ki, hogy minden tanév elején a pedagógusok részvételével tanévnyitó Veni Sancte-t, a tanév végén pedig a diákok részvételével tanévzáró Te Deumot rendez valamelyik iskolavárosában.

A 2022/2023. tanévi Veni Sancte-t a Sárospataki Bazilikában rendezték meg, melyen iskolánkat is képviselték oktatóink.

Hogy miért ez a rend alakult ki, arra Ft. Lóczi Tamás atya, az Egri Főegyházmegye Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke azt az indoklást adta, hogy sokkal jobb a diákok örömteli, várakozást sugárzó arcát látni a nyári szünetet megelőző tanévzárón, mintha most ülnének itt vele szemben.

A Dr. Ternyák Csaba egri érsek által celebrált ünnepi szentmisén a pedagógusok mellett részt vettek az oktatási intézmények lelkipásztorai is, jelenlétükkel is kifejezve azt, hogy mennyire fontosnak tartják a katolikus oktatási intézmények és pedagógusaik munkáját.

A szentmise után Dr. Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi főapát és Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorának előadása hangzott el.

A következő program a Szent Gellért - díjak átadása volt. 

Az ünnepi esemény előtt érsek úr felkérésére Tolcsvay László, Erkel Ferenc-díjas zenész, előadóművész köszöntötte énekével a díjazottakat.

Iskolánk oktatója, Taczmann Andrásné, Marika néni, a Szent Gellért-díj arany fokozatát vehette át érsek úrtól.

Sok-sok szeretettel gratulálunk kitüntetéséhez és köszönjük áldozatos munkáját!

A tanévnyitó Veni Sancte érseki áldással és a himnuszok közös eléneklésével zárult.

 

Az eseményről részletesen ITT olvashatunk.

 

 

 
 
 
Hirdetés
2022
Augusztus
16

 
 
 
Szent József Technikum - beiskolázás a 2022/23-as tanévre
2022
Július
28

Szent József Technikum - beiskolázás a 2022/23-as tanévre

KÉTÉVES, ÉRETTSÉGIRE ÉPÜLŐ KÉPZÉSEK

• 5 0713 04 04 Erősáramú elektrotechnikus szakma

• 5 0714 04 01 Automatikai technikus szakma (gyártástechnikai szakirány)

• 5 0612 12 02 Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakma

• 5 0411 09 02 Vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakma

A képzésekről és az iskoláról készült film itt látható:

https://youtu.be/dnoaIipZCic

Pótjelentkezés és beiratkozás: 2022. augusztus. 23. 10 óra

Részletek: https://jaszbereny.sztj-tech.hu/index.php?d=4

 

 
 
 
Tanévzárás
2022
Július
01

Te Deum…

2022. június 17-én iskolánk 18 osztálya vett részt a Barátok Templomában bemutatott tanévzáró hálaadó szentmisén. Nem csupán a jelenlévő tanulók, hanem az iskola valamennyi, ebben a tanévben végzett diákja, továbbá az intézmény oktatói is hálát adhattak azért az isteni kegyelemért, amellyel a sikereket és kudarcokat, derűs pillanatokat és nehéz helyzeteket egyaránt magába foglaló időszakot maguk mögött tudhatják. A tanulók hálát adhattak a tanév során megszerzett tudásért, a hittanórákon kapott lelki útravalókért, a kirándulásokért és egyéb közösségi élményekért. A szentbeszéd egyik központi gondolata az Isten által nekünk adott szabad akarat volt, amellyel, ha a jóra való törekvés tölti ki, Istennek tetsző világot formálhatunk.

A szentmisét követő ünnepi műsor igyekezett további lelki táplálékkal szolgálni a diákoknak a nyári szünetre is. Túrmezei Erzsébet gondolatai a hit éltető erejéről egyben azt a „többletet” is kifejezik, amelyet az egyházi iskola nyújt tanulóinak: „És minden lehetséges, ha hiszek./ Lehetetlen, megoldhatatlan,/ Elérhetetlen nincsen! /Mert a minden, az minden!” A tanév eredményességét jól tükrözte, hogy Hajdu János igazgatóhelyettes tolmácsolásában számtalan jutalomban részesült tanuló neve hangzott el a templomban. A könyvjutalmak prezentálását követően Halász Péter igazgató köszöntötte a tanulókat és zárta le ünnepélyesen a 2021/2022. tanévet.

A hálaadás azonban az érettségi és szakmai vizsgát szerzett tanulóink részéről is elhangzott a vizsgabizottságok nyitó és záró értekezletein. A 2021/2022. tanévben 158 végzős tanulónk tett sikeres érettségi vizsgát. Négy OKJ-s szakmában 69 fő szerzett szakmai bizonyítványt, öt Szakmajegyzék szerinti szakmában 44 diákunk vehetett át oklevelet. Szakmai képzésben háztartási gép szervíz-szaktechnikusként 7 tanulónk végzett.

Mindezekért hálát adva a szentmise evangéliumi példázata szolgáljon tanulságként a következő tanévre is:

“Mindaz, aki meghallgatja szavaimat és szerintük cselekszik, ahhoz az okos emberhez hasonlít, aki a házát sziklára építette.” (Mt 7., 24-29.)

 

 
<<    <  4  5  6  7  8  >    >>

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

WACLAW Logo Megvasult Logo

Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium
OM az.: 910003 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Igazgató: Halász Péter | Telefon: (57) 412-818
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: iskola[kukac]sztj-tech.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2024 |

Human szolgaltatasok fejlesztese
Human szolgaltatasok fejlesztese