Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Verseny - 2016.
2016
Március
09

Általános képek: 10624618_10205489121658677_6448255231328725561_n.jpgA 2015/2016-os tanévben immár 12. alkalommal került megrendezésre a Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Verseny a pályaorientációs képzések keretében belügyi rendészeti ismeretek közismereti tantárgyat tanuló 11-12. évfolyamos diákok számára.

Az egyéni versenykategória országos válogatóversenyére 2016. január 20-án került sor a Rendészeti Szervek Kiképző Központjában, amelyre 49 középiskolából felkészítő tanáraik kíséretében érkezett az a 174 tanuló, akik az iskolai megmérettetéseken a legjobban teljesítettek. A versenyzők írásban adtak számot a belügyi rendészeti ismeretek tantárgy keretében – rendészeti ismeretek, speciális társadalmi ismeretek, rendészettörténet, katasztrófavédelmi ismeretek, idegen nyelv tárgykörben – megszerzett tudásukról.

Az országos döntőnek 2016. március 02-04. között a Békéscsabai Szakképzési Centrum adott otthont, ahová a legjobb 25 versenyző jutott.  Iskolánk tanulói a következő helyezéseket érték el:

5. hely: Tóth Gábor

12. hely: Fehér Martin

16. hely: Halasi Loretta

17. hely: Jász Viktor

Valamennyien 12. d osztályos tanulók. Meg kell jegyezni, hogy a mieinkkel ellentétben a versenyzők zöme szakközépiskolás volt, ahol a szakmai jellegű órák száma 2-3-szor annyi, mint a gimnáziumi fakultációban.  Így sikerük még értékesebb!!

Felkészítő tanáraik: Pólyáné Balla Julianna, Nagy Gábor – r. alezredes, Kovács Béla – r. főhadnagy, Kisjuhász Andrea, Páll Márta.

 
 
 
Vetélkedő a szerzetesség éve alkalmából
2016
Február
08

Általános képek: fullsizerender.jpgFebruár 3-án került megrendezésre immár második alkalommal iskolánk szervezésében a területi műveltségi-hitéleti csapatvetélkedő. Tavaly, az első alkalommal a ferences szerzetesek élete és működése volt a téma, idén, a megszentelt élet évében a szerzetesrendek tevékenysége. A hagyományteremtő szándékú kezdeményezés dr. Novák István főigazgató atya ötlete alapján valósult meg.

A kvízmester, a feladatok összeállítója, a verseny házigazdája és lebonyolítója  ezúttal is Nagy Zoltán tanár úr, iskolánk magyar-történelem szakos pedagógusa volt. Az egyházmegyében és a megyében található katolikus iskolák közül öt iskola nevezett, így kilenc háromfős csapat mérte össze tudását. A hétfordulós szellemi erőpróba feladatai között szerepelt képek és a hozzájuk tartozó fogalmak párosítása; keresztrejtvény Páduai Szent Antal nevével a megfejtésben; nem az egyházi tevékenységükkel, hanem más téren kimagasló szerzetesek életútja; memóriajáték A katedrális és a Legyetek jók, ha tudtok!című filmek részletei alapján; fiktív interjú Julianus baráttal; és végül a mindent eldöntő Mindent vagy semmit!-típusú végjáték. Az első három helyezett csapat sorrendje így alakult:

  1. Nagyboldogasszony Tagintézmény Gimnáziuma, 11. a

(Felkészítő tanáruk: Csillik Zoltán)

  1. Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Jászapáti, 11. osztály

(Felkészítő tanáruk: Fehér Gabriella)

  1. Liska József Tagintézmény, 11. d

(Felkészítő tanáruk: Pernyész Anita)

A győztes csapatok iskolánk diákönkormányzatának felajánlásából ajándékutalványokat nyertek. A zsűri elnöke Taczman András diakónus volt, míg a bizottság tagjai Bencsik Ferenc igazgatóhelyettes, aki a verseny műszaki részét is előkészítette, valamint Muhari Ferenc hittanár.

 
 
 
Szabadon - Harangozó Márton fotókiállítása
2016
Január
27

Általános képek: marci.jpgNem lenne fair arról beszélni, hogy a képek alkotója még csak középiskolás. Nem lenne fair a koráról beszélni. Ha ez a kiállítás csak arról szólna, hogy van egy tehetséges diák  Liskában,  akkor a legtöbben csak kedvesen mosolyognának és valamilyen kifogást keresve kibújnának a kiállítás megtekintése elől. Ha viszont arról beszélünk, hogy ezek a képek egy jászberényi fotós munkái, aki már évek óta a város képi arculatát formálja a szemünkben, az már mindjárt más.

Biztosan sokan látták már a képeit a közösségi oldalakon. Talán már lájkolták is, vagy meg is osztották, de az esetek nagy részében feltehetőleg nem ismerték az embert, aki a gép mögött állt.

Azt gondolom, hogy csodálatos dolog rácsodálkozni valami olyasmire, ami a szemünk elé tárul.

Marci képei nem azt mutatják meg, amit mi, „földi halandók” is láthatunk.

Mi általában nem mászunk magas épületek tetejére éjszakánként; különösen nem pl. szilveszter éjszaka csak azért, hogy egyszerre lássuk az összes tűzijátékot, amit a városban fellőttek a bulizó fiatalok. Általában mi azok vagyunk, akik szemébe a pernye hull, vagy épp bosszankodunk a fűtött szobánkban a nem kívánt zajhatás miatt.

Marci nem azt mutatja meg, amit mindenki láthatna, ha figyelne. Nem is mondhatnám, hogy a mi hibánk ez.

Marci keresi a különleges alkalmakat és különleges nézőpontokat.
Különleges alkalom lehet neki bármi: egy ködös reggel, a frissen begyújtott kémények füstje, a nagy forgalom, párás alkony…

 A fantasztikus az, hogy amire ő rá tud csodálkozni, az mégiscsak „köznapi” egy más perspektívában.

Ezért állunk hitetlenkedve pl. a Szövetkezet út-Kossuth út találkozásánál készült felvételén is. Az embernek olyan érzése van, mintha egy nagyvárosi forgatagba csöppenne. Pedig nem az, csak az ő szemüvegén keresztül látva a világot akár az is lehetne.

Mondhatnánk, hogy „ennyi az egész… jó időben, jó helyen kell lenni!”

Ha csak ennyi lenne a képek titka, akkor sem biztos, hogy felkelnénk fel a puha-meleg ágyunkból hajnali négykor, hogy ellenőrizzük, hogy elég ködös lesz-e a napfelkelte… Marci mindent előre eltervez a fotózásai során. Semmi sem véletlen. Ha mégis, akkor visszatér a helyszínre még egyszer, megfelelőbb időpontban, hogy tökéletes legyen, amit eltervezett.

Még ez is kevés ahhoz, hogy valaki jó képet adjon ki a kezei közül. Itt kompozíciót, színkontrasztokat és formákat látunk megfelelően elrendezve. Ezek így együtt már beszélnek hozzánk.

Nyugalmat- vagy épp lendületet közvetítenek, de minden esetben vizuális élményt nyújtanak. Ezt külön kiemelném abban a korban, ahol számolatlanul készülnek- és töltődnek fel a fotóink ország-világ elé a közösségi oldalakra. Ez azt az illúziót csöpögeti belénk, hogy mi mindannyian fotósok vagyunk. Na persze azok a képek csak „gyors használatra” készülnek. Végig görgetjük őket és már nem is léteznek tovább. Nincs utóéletük.

Azt gondolom, hogy az itt látható munkák nem ilyenek. Hiszem és tudom, hogy Marci képei hosszú távra szólnak és nem fog rajtuk az idő. Mérföldkövek ezek a város számára, hiszen tudomásom szerint ilyen- és ehhez hasonló képeket ez eddig nem készültek a városunkról. Évtizedek múltán is megkerülhetetlen tényezői lesznek a Jászberényről alkotott képünknek.

Nagy Tamás

 
 
 
Karácsonyi vetélkedő
2015
December
17

Általános képek: dsc00218.jpg2015. december 14-én került megrendezésre a már hagyománnyá vált „Karácsonyi vetélkedő” a intézményünkben. A vetélkedő most is népszerű volt, 9 csapat versengett a hőn áhított első helyezésért, melyet a 11.G osztály csapata szerzett meg. Második lett a rajzszakkör és a székhelyintézmény csapata. A csapatok fej-fej mellett haladtak a játékos feladatok sikeres megoldásában, a zsűri nehéz helyzetben volt, végül több helyen alakult ki holtverseny. A hangulat nagyon jó volt, tanárok, diákok egyaránt szurkoltak a csapatoknak. A versenyzők élvezték a nemes küzdelmet, sokan jövőre is megpróbálják majd. A helyezettek díjazásáról és a versenyzők, szurkolók szaloncukoradagjáról az iskola diákönkormányzata gondoskodott.

 
 
 
Beavató színház
2015
December
16

Általános képek: dsc_0124_1.jpg

Az Aulea Alapítvány középiskolásoknak szóló beavató táncszínházi programjának keretében  A rossztanuló felel  és aBemelegítés című előadásaival járja az országot és még a határon túli magyarlakta területeket is. Így érkeztek el a kortárs táncművészet képviselői 2015.12.09-10-én iskolánkba is.

Juhász Kata koreográfus és táncos, illetve 3 társa 135 tanulónk, a 10.D és a 11. E,D, és G diákjai részére tartották meg a  tantermi, illetve a tornatermi előadást. Mindkét produkciót moderátor vezette megbeszélés követett, melynek során megtörtént a tartalom és a forma egységének felfedezése, felfedeztetése; az érzelmek, a zene és a mozgás egységben történő megjelenésének, összefonódásának felismerése, felismertetése.

A résztvevő tanulókat lenyűgözte az a hatalmas fizikai és - ezzel párhuzamosan - szellemi tevékenység, melyet a táncosok véghezvittek a közel negyvenöt perces előadás folyamán. Mindkét előadás maradandó élményt adott a diákok számára, kaput nyitott egy számukra eddig ismeretlen világra, lehetőséget teremtett szellemi és lelki fejlődésükben egy új irány megismerésére.

Ahhoz, hogy ez a két előadás létrejöjjön, eljusson tanulóinkhoz, szükség volt a HAGGENMACHER UDVAR Ingatlan-hasznosító Korlátolt Felelősségű Társaság anyagi támogatására, mellyel a „belépőjegyek”megvásárlását tették lehetővé. Önzetlen segítségüket ezúton is köszönjük!

 
 
 
Rajzos sikerek
2015
December
15

Rajzos sikerek

Iskolánk három diákja sikeresen szerepelt a Gróf Széchenyi Család Alapítvány által kiírt I. Széchenyi rajzpályázaton.  A téma a sportszeretet, a sporthoz fűződő személyes kapcsolat volt. Széchenyi István a Hitel című művében fejtegeti, hogy a magyarok túl későn kezdenek sportolni. Jónak azt találja, ha minél kisebb kortól jár valaki sportolni. A „Legnagyobb Magyar” biztosan örülne a mindennapos testnevelésnek, de annak is, ha a gyerekek az iskolán kívül is edzenék magukat.

 A zsűri tagjai Bittner Márta rajztanár, Mógor László rajztanár és a gróf leszármazottai képviseletében Széchenyi Viktória voltak. A díjkiosztás és a művekből készült kiállítás ünnepélyes megnyitója 2015. november 24-én volt a Pesti Vigadóban. Iskolánk 10. a osztályos tanulója, Galbács Attila megnyerte az I. kategóriát Kötéltánc című munkájával. Kiss Tímea(alkotásának címe Tánc) és Laboda Vivien 11. g osztályos tanulók (alkotásának címe Kavargó) különdíjban részesültek. Mindhárom diák felkészítő tanára Nagy Tamás tanár úr. Eredményükhöz ezúton is gratulálunk!

Az idei Erasmus programban részt vesznek a Nagyboldogasszony Iskola diákjai. Ennek kapcsán előzetesen megrendezésre került a program fő céljait összegző logók versenye is, amelyre minden ország vitte a hazájában elkészített alkotását. Nagyon büszkék vagyunk, mivel ezt a versenyt a jászberényiek megnyerték, így az általuk készített logó képviseli a programot két éven keresztül. Ebben köszönjük Nagy Tamás tanár úrnak a munkáját!

Taczman Mária

 
<<    <  38  39  40  41  42  >    >>

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

WACLAW Logo Megvasult Logo

Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium
OM az.: 910003 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Igazgató: Halász Péter | Telefon: (57) 412-818
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: iskola[kukac]sztj-tech.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2024 |

Human szolgaltatasok fejlesztese
Human szolgaltatasok fejlesztese