Iskolaszentelés
2023
Január
18

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a Katolikus Egyház, parancsolt ünnepként. Az epifánia – „epiphania Domini”, az „Úr megjelenése” – néven is ismert nap Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés a hagyományosan ilyenkor végzett vízszentelésből ered.
Vízkeresztkor kezdődik meg a házszentelések időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Szokás szerint a házszentelés után az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 23. Az eredeti értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat („Krisztus áldja meg e házat”).
Iskolánkat január 12-én délelőtt Taczman András diakónus úr szentelte meg.

 

 

 
 
 
Lövész verseny
2023
Január
17

Lövész Kupa légfegyveres lövészverseny iskolai selejtezője

Iskolánk - a Honvéd Kadét Program keretében - részt vesz a Honvédelmi Sportszövetség által kiírt HS
Lövész Kupa légfegyveres lövészversenyben.
2023. január 12-én megtartottuk az iskolai selejtezőt, melyen 27 tanuló vett részt, s közülük a legjobb
10 jutott az iskolai Házi Versenybe. Ez azt jelenti, hogy a 100 körből legalább 72-t elért tanulók fognak
indulni a Házi Versenyen.
Az iskolai Házi Versenyt a Honfoglalás Lovas és Lövész Klub lőterén fogjuk lebonyolítani.

 

 
 
 
Egyháztörténeti verseny
2022
December
06

Egyháztörténeti verseny

Idén újra megrendezésre került a jászberényi Szent József Katolikus Középiskolában a lassan hagyományossá váló egyháztörténeti verseny. Ennek idei témáját a Barátok temploma megalapításának 550 évfordulója szolgáltatta. A megmérettetésben ezúttal a jászberényi és jászapáti katolikus középiskolák háromfős csapatai vettek részt. Az öt intézmény összesen kilenc alakulattal képviseltette magát.

A feladatokat Nagy Zoltán, a versenynek helyet adó középiskola tanára állította össze, míg a zsűri feladatát Taczman András diakónus, Szabó Jánosné nyugalmazott könyvtárigazgató és Szabó László, a korábban Liska József Katolikus Középiskola néven működő rendező intézmény egykori igazgatója alkotta. 

A feladatok a templom múltja és jelene mellett a ferences szerzetesrend történetéhez kapcsolódtak. A csapatoknak többek között képeket és szövegeket kellett összepárosítani, a templomhoz kapcsolódó állításokról kellett megmondani, hogy igazak vagy hamisak, illetve egy keresztrejtvény megfejtésére is sor került. A negyedik feladatban két filmbejátszás részleteinek utólagos felidézésével próbára lett téve a memóriájuk is. Az ötödik körben a kommunikációs készségek kerültek a középpontba, ahol a csapatok egy-egy tagjának szónoki beszédet kellett rögtönöznie a Barátok templomának történő adomány megköszönése alkalmából. A hatodik és a hetedik feladat már a televíziós műveltségi vetélkedők világát idézte, amelyekben fontos szerepet vállalt a kockázatvállalás. Előbb előre megadott témakörökben kellett bizonyítani mindenkinek a felkészültségét, majd a végső játékban a három legjobb csapat tagjai mérték össze az erejüket egy általános műveltséget igénylő kérdéssorban.

A győzelmet a jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium kilencedik évfolyamos diákjaiból álló csapat szerezte. Ugyanez az iskola adta a harmadik helyre befutó tanulókat is. A második helyezés a jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium diákjaié lett. Mellettük a Szent József Katolikus Elektronikai Technikum csapata ért el egy értékes negyedik helyet. Szerepeltek még a versenyben a Terplán Zénó Kolping Szakképző Iskola és a Szent József Technikum jászapáti tagintézményének képviselői is.

A legjobb eredményt elérő csapatok értékes könyvjutalmakat kaptak, valamint egy jó hangulatú és sikeres középiskolai vetélkedés élményét.

 

 

 
 
 
Adománygyűjtés
2022
November
10

 
 
 
A Felczak Alapítvány pályázatával Lengyelországban
2022
Október
28

A Felczak Alapítvány pályázatával Lengyelországban

 

2022. október 18-án lelkes és izgatott kis csapat gyülekezett a Szent József Technikum előtt. A Waclaw Felczak Alapítvány pályázatának köszönhetően (https://wfa.hu/) 20 diák a 10.g és 11.b osztályokból, és 2 kísérőtanár (Karácsonyé Lázár Eszter és Kármán Ágota) vágott neki egy  4 napos lengyelországi kirándulásnak. 

Utunk első állomása Nedec vára volt, mely nem csak festői környezete miatt érdemelte ki a figyelmünket, de amiatt is, mert a vár a régi Magyarország része volt. A magyar nemesi címerek ma is a vár egyik termének falát díszítik. 

Innen Krakkóba, a 3 csillagos szállodába vezetett utunk. Elhelyezkedtünk, megvacsoráztunk, és pihenni tértünk egy hosszú nap után, és egy eseménydús nap előtt.

Szerdán ugyanis krakkói városnézéssel kezdtük a reggelt. Idegenvezetőnk Pjotr volt, aki remekül beszélt magyarul, és nagyon jól ismerte a város történelmét, sok érdekességet osztott meg velünk. Meglátogattunk a Wawel sárkányszobrát, a székesegyházat (hosszasan simogattuk a Zsigmond-harang nyelvét – házasságot és sikert remélve), a reneszánsz palotát. Innen a főtérre mentünk, megnéztük a Mária-templomot, a Posztócsarnokot, és meghallgattuk a trombitajátékot. 

Délután a 20. század történelmének egyik legsötétebb darabjával ismerkedtünk meg: Auschwitz-ba látogattunk. A több mint 3,5 órás tárlatvezetés, a magyar holokauszt kiállítás erősen megviselte még az erősnek mutatkozó fiúkat is. Krakkó felé csendben telt az út. Nem szólt a zene a busz hátuljából sem, mindenki próbálta feldolgozni a látottakat. 

Másnap Gilowicébe látogattunk, ahol egy lengyel gimnázium diákjaival találkoztunk. Ezzel az iskolával 2018-ban kerültünk kapcsolatba egy Erasmus+ program keretében, és bár az a pályázat már lezárult, a jó barátság megmaradt. A lengyel diákok körbe vezettek bennünket az iskolájukban, majd csoportokba rendeződve ismerték meg a tanulók egymás szabadidős tevékenységeit, jövőbeli terveit, félelmeit. 

Utunk innen Wadowicébe, II. János Pál pápa szülővárosába vezetett. Nemcsak a pápa szülőházát néztük meg, melyben interaktív múzeum kapott helyet, de a pápáról elnevezett krémest is  megkóstoltuk, és ellátogattunk a Kalwaria Zebrzydowska nevű zarándokhelyre is. 

A napi program nem ért véget a vacsorával. Este belekóstoltunk Krakkó éjszakai életébe, egy rövid órára meglátogattuk a város Zsidó negyedét. 

Péntek reggel fájó szívvel indultunk haza. Egy rövid pihenőre még megálltunk Zakopanéban, hogy Waclav Felczak sírja előtt lerójuk kegyeletünket. 

Sok-sok szép emlékkel, baráttal, és azzal a tudattal tértünk haza, hogy egyszer még visszatérünk Lengyelországba.

Köszönjük a Waclaw Felczak Alapítványnak, hogy lehetővé tette ezt az utat, a Rozetta Toursnak és Farkas Róbertnek, hogy remek programot állítottak nekünk össze, valamint az Avanda Busz Kft.-nek és Molnár Sándor buszvezetőnek, hogy a kényelmes és gyors utazást biztosították!

 

Karácsonyné Lázás Eszter és Kármán Ágota

kísérőtanárok 


 

 

 
 
 
Gólyatábor 2022.
2022
Szeptember
12

Gólyatábor 2022.

A Szent József Technikum első gólyatáborát rendeztük meg 2022. augusztus 25-26-án. A programnak van liskás hagyománya, de ezen a néven (Szent József Technikum) először szerveztünk ilyen eseményt.

A rendezvényt komoly előkészület előzte meg a Diákönkormányzat részéről, hiszen a közel 130 „gólyát”, 9 felsőbbéves segítőt, 7 felügyelő tanárt el kellett szállásolni az iskola kollégiumában. Pótágyakat vittünk a szobákba, és még egy tantermet is be kellett rendezni, hogy mindenkinek legyen helye. Arról is gondoskodni kellett, hogy lehetőleg senki ne unatkozzon. Azt gondoljuk, ez sikerült. 

A leendő 9.-es diákok a 2 nap során különböző programokon vettek részt: 

- csapatokba osztva sorversenyeket teljesítettek, 

- zenei vetélkedőn mérték össze tudásukat (köszönet Bencsik Ferenc igazgatóhelyettesnek a színvonalas programért), 

- kincset kerestek éjszaka az udvaron, 

- diszkóban tombolhatták ki magukat (köszönjük Szabó Rolandnak, Ulbrecht Evelinnek és Sokvári Dánielnek a remek hangulatot), 

- meglátogatták a Barátok Templomát, ahol Taczman András és felesége, Marika néni ismertették meg őket a templom történetével, 

- begyűjtős játékban vettek részt (ezúton köszönjük Jászberény lakosainak, és a központban lévő boltok dolgozóinak, hogy segítették munkánkat),

- és természetesen volt lehetőségük focizni is.

A napi energiát az iskola konyhájában elkészített finom reggeli, ebéd és vacsora biztosította. 

A tábor végére mindenki kellőképpen elfáradt, és a rengeteg élmény a következő napokban elegendő beszédtémát adott a családok számára. 

A Diákönkormányzat nevében köszönjük mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy a program sikeresen megvalósuljon: az iskola vezetőségének, a kollégiumi nevelőknek, a konyhai dolgozóknak, a felsőbbéves diákoknak, a stúdiósoknak, a résztvevő tanároknak, portásoknak, titkárnőknek!

Jövőre folytatjuk! ☺ 

 

Lakatos Norbert 11.b, a DÖK elnöke

Kármán Ágota, DÖK-öt segítő oktató 

 

 
<  1  2  3  4  >    >>

Támogatóink:

NKA Logo ECDL Logo DEXAM Logo ECL Logo WACLAW Logo

WACLAW Logo Megvasult Logo

Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium
OM az.: 910003 | 5100 Jászberény, Rákóczi út 13-15.
Igazgató: Halász Péter | Telefon: (57) 412-818
Felnőttképzési engedélyszám: E000981/2014
E-mail: iskola[kukac]sztj-tech.hu

Kereszt

© Copyright | Minden jog fenntartva! 2019-2022 | Az oldal készítőiért kattints ide!

Human szolgaltatasok fejlesztese
Human szolgaltatasok fejlesztese